Friday, 30 December 2011

My lastly post , for teacher , friend's and g******** . . .

Assalamualaikum...hari ni hari last aku on9...bosan lah aku x dpt nak on9 kan..buat kali ke 2 nya aku tinggalkan semua account2 aku...untuk kawan2 baru2 aku, "Sorrylah tak dapat kenal lame, i have to go" sorry sngt2 la...

For Teacher,
Assalamualaikum cikgu2 , manalah tau terbaca pos dari Saufi ni dahulunya saya nak mintak maaf dengan semua cikgu2...manalah tau sepanjang bersekolah kat sana sy banyak nakal...kacau2 orang ke bnyk kali x hntar kerja ke...ske ponteng ke...kerja khursus hantaq last2 day...sorry cikgu...:) ea!!! "SAYA MINTAK MAAF CIKGU" kalau bukan kerna ckgu2 sekalian sy tak dapat 8A1B meski ada 1B tersasar sedikit tapi terus terang sy amat bersyukur...jasamu guru akan ku kenang, jasa mu Walid dan Ummi membwa ku ke syurga...:D TERIMA KASIH CIKGU SAYA SAYANG CIKGU!!!!

Friend's
Assalamualaikum saudara serta saudari sekalian...aku mntak maaf klu d spanjang prkenalan kte ak ad terkasar trluke hati korang...aku x sngaja...maaf kn cheq nohh!!!! untuk kwn2 yg aku ade terbuli , ter "JOKES" lebih tu...maafkan aku lah...aku manusia lemah..x lepas nyerr dari buat silap2 ni...aku tau aku bnyk buat slh kat korang2..sbb aku sedar aku ni memang nakal dlm diam..lagi satu, pesanan bt org tertntu "SEMOGA BERJAYA PMR , I'LL LOVE U TILL THE END" hahaha.,..contact sye klu sudi...i'll waiting till 1 january 2012...thanx ;)....

G*********'s...

Assalamualaikum....awk jge diri, sy tau slme perknlan ini..sye ego, byk bt awk panas..dan sebagainya..klu awk ade terpndam something bgitau je , email je sye..maaf lah klu lpas ni jrang contact awk..inshaAllah klu panjang usia sye , sye balik malaysia..contact awk k..:D Assalamualaikum ya ukhtil mahbubbah..



Lagi satu pesanan untuk kwn2...Aku selalu update email..sbb email ni pnting...email aku menjana wang...so kene update tiap2 hari..hahah bkn hari la...dlm seminggu tu ade 4 hingga 5 kali aku check..so klu nk tnye khbar aku...ape ke...email aku je kat "aidid_ssaufi@yahoo.com" aku x deh masalah...ape yg nk kenalan ke ape ke...email je aku..aku ni okkey je, aku layan smua orang asalkan orang tu x gnggu aku ke ape kan...


Lagi satu hampir  terlupe...untuk Tieqa's sye tau awk mrah sye lagi pasal mlm tu kan..:) sye mintak maaflah bnyk2...sorrylah trpkse mintak maaf melalui post ni...untuk Ain's cabaran tu hrap awk trime lah k..:D hampa lah sye klu awk tolak...untuk Nilie kwn baru bdak SBP (SMSLD,SABAH) sye pun nk bersaingan dgan anda..tetapi sye tau sye kalah..:D hahaha tpi nk cbar gk lah...:D

Thursday, 29 December 2011

Aku ni arrogant sngt ke?? ego ak tingg ke ??

Assalamualaikum...hari ni nak cakap sikit ni...ada orang cakap aku ni arrogant a.k.a sombong, knpe??? aku sombong ke??? sesetengahnye ckp macam tu, mcm ade sorg kwn FB aku ni terserempak dengan aku kat TAWAU cara melihat memang sah dy cam aku..dan aku sangat sure dy kwn FB...ni bukan pasal perasan or tidak ni memang kenyataan budak tu siap tanya ni "Azs Zikrullah" kan ?? orang yg pgil aku zikrullah kwn FB jelah..kwn2 skolah pgil aku "Aidid" my family panggil aku "Zikir" klu yg lain2 tu panggil "Saufi" kot..hahaha ntahlah no comment dude!! lagi satu ada yang ckp aku ni ego x bertempat, HELLO ! sorry sikit ea...ego tu memang perlu, aku ego bersebab, bagi aku kalau ego x deh boleh jdi di katagorikan seseorang itu "tuttttttttt" adelah..hanye aku shaja yg tau...hati aku memang walid dengan ummi aku je boleh fham...x deh sape lagi yang tahan dengan sikap aku yang ego..sbb aku mmng mls nk jatuhkan ego aku...dah pernah jatuh, tapi aku juga pnya hati kalau da kene main..okkey STOP tembok besar cina kembali bersarang di HATI ku EGO aku akan melambung tinggi sampai 100% , kalau ego aku dah turun kira okkey lah...orang membuatkan ego aku turun memang bertuah..(bagilah) So kepada yang berkenaan...kalau terasa dengan sikap ego aku.."I'M SORRY TO SAT LAH" ni aku tetap aku....aku cuma nak jadi diri aku, diri aku memang ego..so terima lah kenyataan..:)

Lusa dah..

Assalamualaikum...lagi beberape hari shje lgi aku akn meninggalkan bumi SEMPORNA lalu pergi ke tempat aku semula...pada 3 january aku akn bertolak dari KLIA ke PERT aus...x sngke yg aku akn bersekolah ke tempat orang...sedih jgak...pada usia semudah aku kene tinggal dengan orang, aku x nafikan aku adalah anak yang paling manja pada kedua ummi dan walid aku..aku tak sanggup nak pergi, tapi selama aku berpijak di bumi yang nyata ni..aku tak pernah nak membantah cakap ummi serta walid aku..takut jadi anak tanggang, terfikir jugak lah kan..klu pergi ke sana mesti hidup tak sesenang sekarang..mesti aku jadi gatal...kaki perempuan, kaki botol dan segala-galanya lah..seperti yang dinyatakan oleh walid aku sendri, aku ni cepat terpengaruh adushh..nak doa tak jadi, dah beli ticket dah...:(

Selamat Tinggal...

Assalamualaikum....aku x lme lagi nk naik form 4 , form 4 ni mse untuk enjoy ... sebab tahun depan nak tinggalkan sekolah dah pasal dah nak SPM then jumpa kat IPT ... untuk awak "good luck , tahun depan nk PMR right..kalau nak berjaya, fokus mase cikgu mengajar" pesanan senior kepada adik2 junior yang lain , yang akan menduduki PMR , "jangan lah nak main2 klu nk berjaya , mase guru mngajar jgn lah mngajar kat belakang means bercerita ngan kwn...kene senantiase fokus , x leh leka...leka sikit , boleh binasa...renung2lah..aku hanya mampu nasihat , klu ikot...alhamdulillah , klu x..sukati ang lah..kesah apa aku...sapa suruh ang bt lagu tu"  yang belum couple ni aku nasihatkan "jangan pandai2 nak relationship , anda akan binasa" aku tak sabar nak balik semenanjung , nak kemas2 rumah sblom balik johor..nak jumpa para2 peminat aku dan juga para2 scandall aku (macam lah ade) , lagi satu ... untuk awak "jangan lah nak jeles2 , i'm yours now...dy tu hnyelah kenangan, nk lpekan mmng x smudah itu...tapi percayalah only u in my hearts now...dont make me disappointed , think first before judge me sayang" ;)..

Wednesday, 28 December 2011

Bosan la..

Assalamualaikum...hari ni sungguh bosan , nak bukak FB x blh...picture failed ntahlah sebab ape aku pn no comment la...penat menyelubungi diri aku, kemarin jln2 round semporna , pergi sana sini..sungguh penat lah...aku balik semenanjung 1 january 2012 lagi 2 hari...walid nan umi ni nk tambah cuti pulak kn...kulit aku ni dah sejenis dengan anak bangla..dah x berseri orang dtg skolah membwa wajah yg puteh melepak aku ni tdk membwa kegelapan pde wajah..msti pmnt2 lari tngok wajah aku yg mnyerupai bangla ni..hahaha

Tuesday, 27 December 2011

X ber tajuk..

Assalamualaikum , hari ni terasa bosan dan agak ketadusan idea dek kerana kemarin x deh post ape2 kat blig kesygan q ni.. :D rase x lengkap klu x jenguk Aidid Personal Blog ni .. sebelom2 ni pun  1 tahun aku tinggalkan dunia cyber dek kerana nak fokus PMR dan hasil nya 8A1B alhamdulillah...itu sudah cukup memadai , dan amat2 bersyukur dengan pencapaian itu...pasal status aku mungkin agak berubah sedikit cuma sayang aku dan cinta aku pada budak kedah tu still agi doe..ntah apelah special kw kan sampai aku ssah nk lpe kata2 kw..dah lah cinta aku langsung tak berbalas...:) tpi doe , seriyes aku still nk dengan kau...aku tunggu jandamu...:D jgn lpe contact aku ea...

Sunday, 25 December 2011

Hujan membasahi bumi Semporna..

Assalamualaikum...sekarang ni aku dalam kesejukan sampai mematikan aircond , tidak tertahan kerana sejuknya menusuk ke kalbu dan badan2 ku yang agak berisi...pergi ke luar nak jln dgan siapa?? tiada teman nak di ajak kesana sini..rombongan dari kulim semua ke Pulau , aku x ikott...sbb yelah dah fobia dgan permainan mata seorg wanita sampai membuatkan aku tidak keruan.. tidak lalu makan dan segalanya dek kerana hentaman dosa wanita itu...ntah apalah sbb dy mmbuat aku smpai mcm ni..rpa2ny wanita itu 1 hotel dengan ku...aduhai , sungguh malang nasib diriku..memandang ke arah telefon yang menyakitkan hati ku dek kerana kreditnya ksong..nak call sape dengan krdit kosong??? call awek sungguhlah x ckop..aku mencari2 teman di seluruh hotel itu tapi hnya pekerja berbaju puteh ku temui..x kan lah aku berteman teman dgan mereka?? itu namanya menggngu mereka bkrja...x psal2 kene potong gaji..aduhai malang nasib ku..ku sngkakan gembira yang mendtg di ketika percutiaan ini rupa2nya hanya ketakutan..hahaha

Over sea..

Assalamualaikum...Aku hanya berehat dekat bilik hotel tanpa pergi kemana2...sedikit terkedu dengan cadangan Walid yang agak memaksa...Walid cadangkan aku macam ni taw "Abang , keputusan PMR cemerlangkan ?" Aku : "angguk dan pandang muke Walid je" Walid : "Tadi Uncle Pyzam nan aunt" Aku : "then ?" Walid : "Walid dah urus semua , nak hantar abg duduk dengan Uncle nan Aunt...yelah, dorangkan xdeh anak yg besar" Aku : "walid dah tanak jge abg ? , aku pndang muke Walid nan Umi silih berganti" Umi : "bukan x nak jge syg, cme ummi nak yg terbaik untuk abg" Aku : "bukan Walid jnji nak send abg skolah dekat air itam ke???" Walid : "memanglah cme Walid nak abg jdi pndai, jgn rsau lah ameer pn pgy sne...ade jgk teman abg kn??" Umi : "betul tu syg , Ameer ade ikot sme..nanti klu abg ade cuti abg blik malaysia lah ea??" Aku : "hanye mampu mengangguk je" Sadis lah...aku nk stay malaysia je...aku tanak pgy mne2..aku tak suke stay dengan Uncle dekat over sea tu, aku bangga study sini..apalah daya aku kan , aku tak boleh bantah ckp Walid dengan ummi aku.. Aku boleh terime kalau Walid nan umi aku send aku skolah dekat skolah berasrama penuh sekalipun aku tak kesah..ni nak send aku jauh2 plk....Aku tak biase jauh dari family..nak ckp mcm ni dgan Walid , nnty walid ckp aku ni derhaka plk daa...

Saturday, 24 December 2011

Karangan: Perpaduan Kaum

Cara-cara memupuk semangan perpaduan dalam kalangan pelajar.

    Perpaduan negara merujuk kepada satu bentuk penyatuan pelbagai kelompok yang mempunyai latar belakang sosial, agama, budaya, dan bahasa yang berbeza di bawah satu bentuk identiti nasional yang lebih khusus serta dapat diterima oleh majoriti golongan etnik di negara ini. Sejak merdeka sehinggalah mutakhir ini, pelbagai usha telah dilaksanakan yang bertujuan mencapai perpaduan dalam kalangan masyarakat Malaysia. Di Malaysia, penghayatan kepada prinsip-prinsip Rukun Negara dalam kalangan rakyat mampu melahirkan masyarakat Malaysia bersatu padu dalam pelbagai aspek.

Dalam situasi sekolah, memupuk semangat muhibah dan semangat toleransi antara kaum sangat penting. Hal ini dapat membantu menimbulkan perpaduan kaum serta membolehkan mereka berinteraksi sesama mereka. Setiap subjek yang diajarkan di sekolah juga harus menitikberatkan aspek-aspek pendidikan yang harmonis. Nilai-nilai rohani dan budaya bersama perlu diberikan keutamaan dalam setiap subjek. Maka, semangat perpaduan perlu merentasi kurikulum untuk membentuk dan menguatkan peribadi dan moral para pelajar.

Penubuhan sekolah wawasan yang menggabungkan ketiga-tiga buah sekolah rendah, iaitu SRK, SRJK (C), dan SRJK (T) dalam satu kawasan mampu membentuk pelajar yang bertoleransi. Pelajar akan menggunakan segala kemudahan yang ada seperti padang, kantin, dan perpustakaan secara bersama-sama. Pelajar sekolah rendah akan bergaul secara langsung apabila mereka bersukan, makan di kantin, dan semasa mengadakan hari terbuka sekolah. Oleh itu, pemupukan semnagar perpaduan dapat ditanam dan disemai  pada peringkat awal usia pelajar lagi.

Perpaduan boleh diterapkan melalui aktiviti kokurikulum. Aktiviti kokurikulum yang dilaksanakan seperti sukan, kelab, dan persatuan, dan ceramah haruslah dipergiat dan dipertingkatkan. Di luar sistem akademik, para pelajar harus dilibatkan dalam aktiviti pelbagai kaum seperti keluarga angkat, persatuan, dan badan beruniform. Jelaslah bahawa usaha yang diambil bagi mengukuhkan perpaduan dan integrasi perlu disahut oleh setiap lapisan masyarakat, termasuklah pelajar.


Aku tak mandi bkn kerana takut..

Assalamualaikum...Percutian itu memang best orang2 cakap..cuma lemahnya iman jika ternampak sesuatu yang kurang menyenangkan mata...Lelaki kire okkey klu nampak lutut dan pusat..tapi wanita ni amatlah merisaukat aku..sebab tu aku stay pantai sahaja...Kenyit mata dgan aku menambahkan aku bertambah takut, percutian semperna kecermerlangan PMR bertukar menjadi malangnya mendapat dosa..masyaAllah...seksa jiwa aku melihat perwatakan serta pemaikaian, aku bertanya kepada Walid , Islam x wanita itu ?? Walid menunjukkan isyarat tidak tahu...ingin aku bertanya nanti dia cakap aku syok dekat dy.. terasa gatal mata ku melihat wanita berkenaan...wajahnya putih , cantik itu tidak ku nafikan...tetapi bermaknakah cantik itu jika tiada akhlaknya...wahai kaum hawa , amat aku tegas disini...jagalah dirimu dengan menutup segala aurat mu..inshaAllah kau menjaga aurat maka terselamatlah kamu...aku rasa macam nak stay hotel je tunggu sampai percutian ini selesai...terasa trauma bila ada wanita kenyitkan mata kpda aku.. dahlah aku ni penakut sedikit...masyaAllah...ya Allah bantulah hamba mu yang dedom ni...

Friday, 23 December 2011

Buat pertama kalinya..

Assalamualaikum... hari ni hari aku bertolak ke Semporna , alhamdulillah semua perjalanan baik2 belaka...smpai je kat airport tawau ade sorg budak perempuan berpakaian serba tutup labuh2 jugak asyik pandang aku.. ak tak perasan lah cume terperasan dy pandang aku... dy snyum , aku pun snyum lah... cntik juga awek2 sabahan.. hahaa :D

Ni dekat airport tawau,
Ni pemandangan dari luar airport tawau..
Lepas ni terus ke Semporna, Sabah.. Lebih kurang jam 2 ptg smpai kat semporna...pergi ke seafest hotel then check inn lepas tu terus bertolak ke pulau mabul...

Pengangkutan ke Mabul Island
Tak sempat nak buat ape2...just looking around je... boleh tahan lah... besok Walid cakap nak pergi ke Tampi2 resort lusa baru ke kapalai...aku dekat semporna ni selama seminggu baru aku balik kedah then urus perpindahan ke johor...aku dah pergi sabah , korang yang belum tu biler lagi beb ??

Thursday, 22 December 2011

PMR yang buat aku terkejut sakan...

Assalamualaikum , hari ni hari yang sangat buat aku sangat-sangat takut..sebab hari ni result PMR keluar..Mase menjejakkan kaki ke sekolah rasa degupan jantung ku yang deras seakan2 ada perkara buruk akan berlaku..Aku buat keputusan supaya Walid yang ambil keputusan aku dan aku stay kat luar jeh..Walid keluar dengan muka kelat aku takut je abah langsung tak tegur aku...Aku tanya Walid , Walid langsung tak senyum..Aku pun tanpa disedari aku menitiskan air mata...Sedihlah kan, Sampai rumah je walid cakap dengan aku macam ni tau "Kau ni Along asallah leh dapat keputusan macam ni?? macam mna along study ni????" Aku pun cakap lah "Along study macam biaselah , ikot jadual yang Walid tetapkan" Walid : "ermm , walid tak rse along ikot jadual tu, klu ikut takkan lah sampai macam ni, belajar ape jelah kat sekolah" Aku : "snob,snob :'( sedih sampai nges teresak esak" Walid : "Asal nages ? , x gentle lah" Aku : "Along tak dapat jadi anak baik, x leh jdi contoh kpada adik2" Walid : "Laaa, knpe plk daa ???" Aku : "sbb along gagal lah, along buat walid kecewa" Walid : "sape cakap gagal long? , Walid tnye nape leyh dpat sampai 8A 1B ni...hahaha" Adushh kene dengan Walid , aku : "apelah buat suspen je..(snob..snob..) hahaha memang kenelah aku..padan muke aku suke menyakat orang kan aku dah kene sakat dengan Walid...agaknye aku suke menyakat org ni ikot walid kott..hahaha :D

Wednesday, 21 December 2011

Assalamualaikum itu indah berbanding Hi...

Assalamualaikum wbt...hari ni aku tulis entry pasal "Assalamualaikum itu indah berbanding Hi" wahai umat islam sekalian alam...sering kali aku di tegur sapa oleh umat islam sekalian..tetapi jarang sekali aku melihat seorang darinya memberi 1 perkataan yg singkat "Assalamualaikum" lebih suke menggunakan "Hi" knpelah begitu??? Wahai insan sekalian...Assalamualaikum itu indah maksudnya, mendoakan insan yang lain agar dalam kesejahteraan bkn begitu??? Wahai insan sekalian, amalkan lah "Assalamualaikum" sbb ini juga salah satu perbezaan Islam dengan yg bukan Islam..niat bukan nak merendahkan bukan Islam cma mengingatkan umat Islam sekalian..seperti yang sekalian tahu, dunia sekarang dunia akhir zaman..Kelakuan pun pelik2 ada yang bapa rogol anak , bencana sana sini..itu juga salah satu daripada kiamat kecil..tidak begitu??? Natijahnya, insaflah kamu wahai insan beragama Islam sebelumnya tertiupnya sangkakala..solatlah engkau sblom smuanya berakhir...

Aku tak deh yang nak...

Assalamualaikum...hari ni aku nak cerita pasal diri aku yang tak nsem dan agak nerd kate cousin aku..orang kalau dah kene add ni kalau budak tu peramah lah...dy akan bgi salam klu islam then cakap "intro plssss" so sblom aku ceritakan cerita aku...aku akan cerita satu persatu...name aku Aidid Zikir Saufi Bin Nazmi Roslan , aku ni anak tunggal lelaki dalam family aku..umur aku 15 tahun besok aku nak ambil keputusan PMR aku..aku ni budaknye agak pemilih memilih pasangan untuk di jadikan makwe pasal tulah aku sampai sekarang tak deh makwe...tapi kan, bila aku tak suke orang tu...orang tu suke aku pulak...sesiape je yang aku suke ni mesti akan pergi dan tak akan layan aku...aku pun tak tahu sial apelah..malang...sebab tu aku tak deh makwe..lagi satu faktor yang menyebabkan aku tak deh makwe...Walid aku (Abah aku) , tak kasik couple2 ni sbb tu klu nk cple ak akan tnye bdak tu cple kte dua je tau..dn kebnyakannye x nak, nak hebah bagi 1 dunia tahu tu aku tak nak..kalau sesape tnye bgitau lah klu sndri ckp adeshh nnty orang cakap syok sendri tu yang aku tak nak...tapi sekarang ni aku belajar untuk mengelak dari namenye perempuan...ak dah serik jatuh cinta dengan org2 yg tak akan hargai cinta aku...yelah depa2 pun cantik kn dpt ape je couple dengan aku ni..nk kte brduit aku ni kuli2 sahaja...tak berkereta, ada pun walid pnye..hahaha tak peh lah... untuk org yg aku syg dn cintai "jge diri, jgelah cinta tu...pilih lelaki yg leklok, jgn pilih lelaki yg x bgus...sy tahu pilihan awk adlah yg terbaik...btw,jgn putuskan silaturrahim sy cme suke awk, awk x ske sy tu x jadik masalah...:D" tak peh lah biarlah aku menjadi pencari cinta 13 tahun akan datang inshaAllah akan aku temui seseorang yg syg aku...dan lepas ni aku mlas nk pilih2 ni..klu ade tu adelah...aku akn hargai dy...:)

Tuesday, 20 December 2011

Serah segala-galanya..

Assalamualaikum... sekarang ni aku nak tulis entry yang berkaitan "Serah segala-galanya" sekarang ni zaman moden kebanyakan budak2 zaman sekarang ni jarang yang jmpe single..nak usha sikit mesti cakap "sorry,dah berpunye..hehehe" banyak kes dah jdi macam tu..couple tu it's okkey cme 1 je, jgelah boddy jngan lah buat baby tanpa daddy okey ?? sesetengah perempuan ni biler dah couple bkn main setia lagi..aku tak cakap couple then setia tu salah..cme yang salah tu "serah segala-galanya" means serah boddy kat pkwe (fham2 sndri klu x fham) ni bukan nak sindir kpd kaum hawa sekalian cme nak bagi peringatan shaja...korang brcinta zaman skolah ni x smstinye kekal setia mcm mne pun klu x jodoh x deh lah.. klu dah serah smua tu x smstynye si pngguna badan tu bakal suami anda...ingatlah pesanan ku untuk korang wahai kaum hawa "jagalah maruah mu wahai kaum hawa, wahai kaum hawa...dirimu tercipta begitu indah lalu jangan kau cemarkan ia..jagalah maruah mu dengan sebaik-baiknya...janganlah kau perlihatkan mahkota mu kepada perosak tubuh mu...tutuplah susuk tubuh mu dengan sebaik-baik pakaian, bukan dengan balutan..kerana islam menyuruh mu menutupi bukan membaluti...wahai kaum hawa yang bakal menjadi istri kepada kaum adam, jadilah muslimah sejati...janganlah kamu menjadi muslimah pada keturunan...jika kau mahu disanjung tinggi,maka jagalah akhlak muliamu...

 Wahai insan sekalian, dunia sekarang ni dunia akhir zaman...aku smakin takut melihat perbuatan umat akhir zaman ni...mereka terlalu berani...berani x bertmpat..berani yang terlalu berani yang kadang2 tak terjankau dek akal yang normal...faham ke korang ape yang aku maksud kan???? berani untuk memakai legging, berani memakai senglet, berani memakai seluar pendek, berani memakai baju setengah badan, berani memakai baju ala ala berkemban... ape pndangan korang berkenaan ini???? kadang kala tudung hanyalah perhiasan... pakai tudng nampak dada, pakai tudung nampak rambut..pakai tudung tapi baju ketat , baju pndek..bila duduk semua terabur nampak segala2nya...apakah smua tu???? Seringkali kita mendengar kes rogol bunuh... lepas tu nak salahkan lelaki?? patut ke macam tu?? sepatutnya jika kaum hawa pandai untuk menjaga mahkota mereka kejadian rogol dan sebagainya tidak terjadi di kalangan kita...adakah anda perpndapat ini salah lelaki shaja??? kaum hawa sebagai wanita juga perlulah sedar...pakaian menjolok mata nampak itu nampak ini boleh menaikkan nafsu lelaki tanpa sedar kita tak tahu...tak begitu wahai kaum hawa sekalian ???? ini sebagai renungan,...

Monday, 19 December 2011

Tutorial : nak buat flying birds (twitter)

Assalamualaikum...ni tutorial yg ke 2 ak buat kat blog ak..dn khasnya untuk kwn sye Naqibah dn yg lain klu
nk..

First mcm biase log in ke blogspot,design,add HTML...

Masukkan code di bawah...

<script type="text/javascript" src="http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/tripleflap.js"></script>
<script type="text/javascript">
var birdSprite="http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png";
var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span");
var twitterAccount = "masukkan url twitter";var tweetThisText = "Twitter - techGyo http://www.techgyo.com/";tripleflapInit();
   </script>
<a id="theBird" href="masukkan url twitter" target="_blank" style="display: block; position: absolute; width: 64px; height: 64px; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; z-index: 947; left: 0px; top: 587px; background-position: 0px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat; "></a>
<a id="theBirdLtweet" href="http://twitter.com/home?status=Twitter%20-%20techgyo%20http%3A//www.techgyo.com/" target="_blank" title="tweet this" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 30px; z-index: 951; left: 49px; top: 583px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat; "></a>
<a id="theBirdLfollow" href="http://twitter.com/#!/Aidid_Saufi" target="_blank" title="follow me" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 20px; z-index: 952; left: 54px; top: 613px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px -30px; background-repeat: no-repeat no-repeat; "></a>

trylah..thanx...:)

22.Dec.2011..

Assalamualaikum salam sejahtera...ape maksud tajuk entry ni??? 22.Dec.2011 tu tarikh keramat buat pelajar2 PMR 2011...semua orang dah takut lagi 3 hari result nak keluar cepat sangat masa berlalu...sebut je pasal result keluar plajar2 batch 1996 yang ambil exzam PMR tahun ni terus takut... hahaha relax, tahu x knpe aku suruh relax?? 1. sbb , bnde dh pn d jwb right? so tawakkal sjelah.. 2. gagal atau lulus itu adlah kemampuan kte..gagal skali x semestinye gagal slmenye... 3. slme 9 bln kte study smart klu dpt bnyk A alhamdulillah ya Allah klu gagal jgnlah ckp "ahh!! fuck btul ak gagal pmr,shit,sial...dan seumpamanya" klu gagal kte berazam next years jdi yg terbaik..Allah itu mnguji kita..jdi bersabarlah...inshaAllah akan ada ganjaran dri Allah ats kesabaran itu..inshaAllah...:)

Sunday, 18 December 2011

Tak abis2 tnye sal mkwe..

Assalamualaikum n salam sejahtera...dah 10 orang tanye aku knpe x couple2, pakcik2 aku pun tanye... first pakcik sulung aku tnye aku jwblah "xdeh lgilah,mlas nak crilah.." pak long ckp : "lelaki klu x couple pucuk dy mati tau..hahaha" Aku: "apelah paklong nie merepek jewp.." second time mak usu aku tnye : "ayyie ni x deh mata air ke?" Aku: "mate air?? ape tuhh" Mak usu: "makwe lah..ade x?" Aku : (geleng2 je) Mak usus: "laa yeke? bguslah..:)" Aku : (gelak je) lepas tu Kawan aku lak yg tnye Ahmad Rahimi "ahh, kau ni biler nak ade makwe??" Aku: "hah?? mlas lah ak" Remy: "lelaki klu x deh mkwe, pondan kau tau" Aku: "kesahnye biarlah yg pnting ak setia pada Allah"... Remy: "susah ckp dengan kau ni" Aku : (gelak) lepas tu banyaklah yang tnye bnde yg sme... aku pn kadang2 haha..gelak2 sndiri dengan soalan dorang tu.. termasuk lah bdak 2 ekor ni.. hahaha (jgn mrh ea tieqa nun airul)....hahaha

Muhasabah...

Assalamualaikum... hari ni aku macam tak deh topic sedang cari ni dah ade tapi aku dah taip2 ni teruskan jelah.. ape special sangat ade mkwe ni ea??? kwn lelaki aku ckp "untuk menghiburkan hati y kesepian" kwn perempuan aku pula ckp "untuk dijdikan tmpat perkongsian masalah" aku tnye dengan dorang , "perlu ke?" dua2 jwb serentak "perlu kott,hahaa" aku tanye lg kat dorang buat muke gye serius ni , "ade benefit x?" kwn perempuan ckp , "entahlah , aku pn tak tahu..dari kte jgk..klu rse ad benefit adelah" kwn laki ckp , "boleh lepaskan nafsu y tersimpan" uishh setan2.. aku ckp kat kwn perempuan "adushh" kat kwn laki lak "nak bagi rosak ank dara org ape? x baik, cinta kpd wanita bkn brlndaskn nafsu tpi igt dy insan lemah jgnlah rosakkan dy, jga maruahny sprti kmu mnjga maruah kluarga kmu" kwn pmpuan kwn laki ak gelak adushh... lepas tu aku bgi lah nasihat sikit "Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan y keji dn suatu jln yg buruk" kwn laki nan pmpuan aku gelakkan aku... kte aku ni kolot hahaha... lepas tu kwn laki aku tu nyampuk dy trus mngeluarkan hujahnye mcm ni , "itu dari kte jgak, agk2lah klu nk contact nan awek korang...“Dan segala sesuatu kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran Allah. ” (QS. Adz Dzariyat:49)
dy pun mengeluarkan dalilnya lalu aku pun meneruskan hujahku walau aku tahu aku sorg lwan 6 org memang kalah... "korang tak malu ke dengan budak sekolah lain y x couple? nanti dorang ckp kite ni bdak skolah agme je, tpi hipokret" kwn aku sorg tu jwb... "ko kesah ckp org lain? klu ak x kesahlah, x semestinye skolah agme pnduduk pn kenelah ustaz2 kn? kte kenelah bersifat sederhana" Aku: "memanglah, korang still x tkut lgi kan...x nmpk ke skrang ni bumi bnyk bncana alam? korang da lpe? tukan tnde2 nk kiamat.." kwn aku tu blas lgi.. "macam nilah, kw x pyahlah nk berlagak baik lah..kw fikir kw baik sngt? dahlah mintak nasihat kteorg couple tu elok ke tdk...rpenye nk dakwah org lak bdak ni...klu nk dakwah pgy ke masjid jgn nk jdi kolot lah ketinggalan zaman tull"... memang susah benar nak bwah berbincang bdak2 sekarang kan?? sebenarnye dorang ni bknnye agk2 pun klu couple sampai dah berzina dalam kelas bkn nak buka aib tpi ni benar..drang x berpegang pd kata2 dorang.. dose dorang bwa org skali berdose..masyaAllah... 

Friday, 16 December 2011

Aku bosan..

Assalamualaikum dan salam sejahtera lah..:D hari ni aku bosan sangat so aku amek keputusan nak keluar jalan2 dengan adiik2 aku termasuk yang kecik...aku bwak smua, aku dah jadik mcam ayah kpda adik2 aku..hahaha, Ummi Walid aku pun cakap macam tu, yelah aku ni bukannye biase pun nak jalan sorg2...so Ummi aku cakap aku kenelah jalan bertemankan adik2 dah lah aku je lelaki... hahaha aku pun tak lame dah terikut nak jadi perempuan..ape nak jadiklah kan memang susah kalau jdi anak tunggal lelaki ni.. aku ni dah macam anak perempuan ape aku buat semua Ummi aku tahu, aku nak kawan dengan sape nak jalan dengan sape calling dengan sape mesej dengan sape smua kene jaga aku pun tak tahulah knpe , tapi mungkin lepas ini perhatian itu akan berakhir kott..sebab aku nampak Ummi aku mengandung dan mungkin juga anak lelaki, kalau anak lelaki mestilah aku ni dah tak kene sayangkan sebab kalau adik lelaki aku lahir aku bukan lagi satu2nya waris takhta segala2nya cehh, haha...

Tutorial : Macam mana nak dapatkan blog ID...

Assalamualaikum...Dan selamat sejahtera...ape khabar korang hari ni??? penulis blog ni tak berape nak sihat...beberapa buah blog yang aku follow biler aku tekan butang follow dorang mesti erorr! sebab tak masukkan blog ID..separuh blog mungkin tak ajar macam mana nak dapatkan blog ID so sekarang untuk blog2 yang tak masukkan blog ID masukkan lah erk..nanti blog korang nampak cacat...bukan nak memerli or mengajar cuma nak berkongsi...  nak dapatkan Blog ID senang je kalau nak edit blog mesti jumpe macam yang kat bawah ni kan???

kat atas ni lah blog ID , mesti jumpe ni... yg nombor panjang2 tulah blog ID...klu tak nampak picture kat atas ni tekan je Zoom nanti nampak lah dengan jelas...:) thanx....

Thursday, 15 December 2011

Penat satu hari di sabah...

Assalamualaikum, semalam abang sepupu punya wedding...kahwin dengan orang sabah pula..jauh perjalanan kitaorang kan??? dari KL ke KK..perempuan tu orang kadazan melayu kiranya macam ni... ayah dia orang kadazan ibu dia orang KL...dan pada jam 2.30 petang Mohd Zaihidan dan Nuranisa Laili selamat di ijab kabulkan.. Alhamdulillah... jodoh muka buku.. tak sangka pulak Perempuan tu kakak saudara kawan aku, kecilnya dunia...bosan jugalah semalam tu.. aku tak tahu nak buat ape... tapi aku adelah tangkap gambar yang aku rase okkey... ni jelah yang aku dapat...

Wednesday, 14 December 2011

Cintaku tak di pandang..

Assalamualaikum dn salam sejahtera, ptg2 mcm ni aku dah rse kcewa.. rsa sgala2nya... nver minelah mungkin dy dah perasan aku suka dia.. dia langsung dah x layan aku dah..dy x nak aku, dy ignored smua bnde datangnye dri aku.. aku pun dah di bagi pentanda ni , it's means selamat tinggal..:) "sy unfren awk dluy, sy faham smua bnde yg awk buat tu...sy add awk dluy, sy unfren awk lah ye?? maafkan sy terpkse tekan butang unfriend..Assalamualaikum" mungkin lepas ni, aku akan setia pada dunia blog dan lain2 hal yg aku ada org somethinglah... aku bosan mencintai seseorang yg xkn dpt cintai aku, tapi it's okey, kecewa memang ada.. but, like my friend said "bunga bukan sekuntum" , so now i let u go... Assalamualaikum ukhtil mahbubah...

Perbezaan anda muslim or tdak..

Assalamualaikum and salam sejahtera... tengah2 aku walking2 ni banyak sangat orang post langsung tak ade "SALAM" kenape ye?? susah sangat ke tulis salam??? aku bukan ape, kita yang islam ni ade perbezaan dengan bukan islam contohnye, bagi salam, solat.. kalau smua tu kita x buat , tak bagi salam kat orang solat tinggal.. ape perbezaan kite dengan orang bukan islam??? kte aurat pun x tentu lagi nak tutup... mungkin kte tutup , tapi tak smua... kebayakan perempuan menutup kpala lengan , tapi, kaki?? anda terlupa bahawa kaki juga adalah aurat.. ingat Solat itu adalah perbezaan kita dengan yang bukan islam... ini bukan nak menghina orang yang bukan islam mereka solat tapi lain caranya dengan kita right?? so yang tak solat lagi tu, tolonglah solat sesiape yg meninggalkan solat org itu adlah lbih teruk drpde org yang melakukan zina...bagi yg laki malu2 lah, korang tu akn jdi kalifah di hari kelak.. korang tu bakal pemimpin, so, jangan lah kte kalah dengan kaum hawa... bagi kaum hawa, jangan jadikan "ABC=Allah bagi cuti" tu sebagai alasan... kalau x ABC jgn pndai2 ckp ABC kang Allah bagi darah tu tak berhenti2 baru tahu...sekian...Aidid Zikir Saufi...

Tuesday, 13 December 2011

sakitnye kan !!!!

Assalamualaikum... akibatnye merajuk semalam aku x dapat tido (biaselah ank tunggal laki) huishh palee aku kene ketok rse pning lalat je.. smpai aku sndiri dah tak faham aku cakap ape semalam, nages x payah cakaplah.. kpala aku sakit gila wey semalam... sampai skrang aku mlas nak tegur smua org...yelah, sakit palee aku tu setanding dengan sakit hati aku.. mana aku tak nages cuba kau suruh orang tumbuk kepala engkau 2 kali... mana tak rasa sakit , sakit weyyy...

Sakitnye,,,

Assalamualaikum, tadi aku gaduh dengan adik lepas aku umur 14 tahun, gaduh pasal internet je, dy marah2 aku x tentu pasal dah macam mak nenek aku tengok... Tok mak pun tak mrah aku macam tu, entahlah ape angin budak ni, berani pulak dia marah2 aku macam aku ni adik2 dy... selalu mak backup aku sebab aku ni lah abang dan aku jugalah anak laki tunggal keluarga tu, cucu sulung lelaki pulak... tetiba , ummi ketuk pale aku 2 kali pulak tu ummi kte first tokk "dah besar still gaduh nan dak kecil" yg satu lagi "tak nak mengalah dengan adik" aku x tahan aku terus tumbuk dinding, jelah sakitnye bukan alang2 macam aku dah mati pun ada, sakitnye terase lagi ni, ummi ketuk x agak2 pening lalat aku dibuatnye.... sekarang ni aku merajuk sensorg x deh sape pujuk, walid pun x pjuk aku..

PMR result nak keluar...

Assalamualaikum.. bilalah PMR nak keluar ni?? aku kalau boleh minta2 sekaranglah result PMR keluar aku bukan apa aku nak sangat tamatkan cuti ni, then berpindah ke sekolah baru... Walid (bapak aku) cakap tahun depan aku akan sekolah kat hometown dy (johor) tapi Ummi pulak cakap aku akan satu sekolah dengan cousin aku , pening banget... ntahlah nak sekolah mane... ahh , tak kesahlah sekolah mane2 pun same je, asalkan dapat study, tapi aku nak sekolah kat KISAS (SBP) x pun sekolah2 berasrama penuh terdekat, di mana aku dapat tawaran disitulah aku sekolah.. tapi tengok keputusan trial aku memang susah nak dapat masuk sekolah berasrama penuh ni, yelah aku dapat 6A je, paling tidak aku dapat MRSM tu pun x tahu lagi... yelah sekarang budaknye walaupun tengok facebook tapi study tetap okkey yakni pandailah... jarang nak jumpa budak kurang2 sekarang ni.. hari makin hari semakin banyak saingan lagi batch 1996 harap2 lah aku dapat 9A amin.. hahah :D

Monday, 12 December 2011

Bangun je kene marah..

Assalamualaikum.. tadi aku tidur pukul 6 lebih , lebih kurang macam tulah.. lepas tu bangun kene paksa , jam 8 tu dah kene paksa bangun... kene mandi pulak daa aku hari ni , abah angkat aku bagi mandi dah macam aku ni budak 5 tahun pulak nak kene mandi bagai..lepas tu aku tidur balik, then bangun pukul 12 tngah hari tdi.. haha lewat sangat kan?? x kesahlah aku bukannya perempuan pun nak kene banyak pantang larang, aku kaum Adam kaum pemimpin negara kelak nanti ..:D

X best hari ni..

Assalamualaikum , berat rsenye suke kat orang yang x suke kte kan??? hari ni aku layan dia dengan penuh kesabaran menunggu balasan darinya... lama jugaklah aku tunggu sampai aku fedup ahahaha...tapi akhirnye dy layan aku jugak..:D tapi sekali je pastu buruk aku tunggu...hahaha x apelah janji dy ade layan aku...banyak orang cakap suruh aku bagitau yang aku minat dy, tapi, nanti dia cakap ape?? x ke awal sangat...

Sunday, 11 December 2011

Lain je hari ni..

Assalamualaikum... hari ni aku jadi panas baran, aku jadi tak dapat control marah bila abah suruh tolak ansur dengan adik... entah knpe aku nak sangat on9 kan hari ni, budak yg aku tunggu semalam tu pun dah tak layan aku dah.. sebenarnya aku tak pun nak couple nan dy, cume aku minat dengan dy tu je... semua orang salah tafsirkan perasaan minat aku tu, abah pun fikir yang aku nak tinggalkan dunia single aku... abah cakap sejak aku buka fb balik mulakan blogger balik aku dah berubah 100% tapi bagi aku tak pun...

petang tadi adik2 aku semua kurang ajar, cakap aku ni dah kemaruk nak bercinta aku dengan ringannye lempanglah adik aku yang lebih tua, ade pula patut 4 orang adik aku tu serang aku, cis ! sakit pinggang aku kena nan budak ber4 tu.. rupanya da sepakat nak belasah aku..mentang2 lah aku ni tak deh adik lelaki, berpakat pulak adik2 pempuan aku tu belasah aku adushh! poor brother..

Saturday, 10 December 2011

Mane dy niy...

Assalamualaikum.. alah, dy tak on9 lagi lah.. aku dari pgi hingga ke ptg penat sangat tunggu dy.. on9 lah cik, Aidid sungguh bosan..:D nak mesej uuuhhh aku takut pulak.. takut dy x layan tu je heeee~ :D masalah juga kan kalau dy x layan? kat twitt-twitt pun dy macam dah tadek idea je borak-borak dengan aku , ape lagi kalau mesej mesti ketadusan idea nak sembang kan?? aku bosan2 macam ni lagi tadek idea nak cakap btw, aku x boleh lupa dia cakap ayat aku "berbunga-bunga" dy suke.. hahaha :D malam tu aku pun berfikir lah sekejap.. kawan nan perempuan tak lah membosankan...

Friday, 9 December 2011

Hari Hari ku...

Assalamualaikum hari ni pnyerlah penat, badan ku terasa penat.. lemah pun ade juga lah... aku cari nama ni sebenarnya tapi dia tak on9.. mungkin tadi pagi dy on9..:D tetibe terasa nak chat bersama si dia yang ku minati (mungkin juga) lagaknya membuat aku tertarik padanya entah kenapa aku pun tak tahu.. there are something gaya dia menarik perhatian ku..:D tapi siapalah aku nak di padan dengan dia aku sedar siapa aku.. dy mesti cakap yang aku ni bajet perasan lebih aduhhh ! rosak ayat berbunga aku (bukan nak mngayat) , tadi aku jln2 round2 FB nak cari kawan2 lama.. lepas tu aku ni tengah bosan lah katekan tengoklah picture2 kwn2 lama aku kan ade sorg kawan kau ni bergambar ya Allah lurah dy nampak serius dosa aku dah banyak lepas tu bajet pulakkan aku nampak perempuan tu... ya Allah ampuni mataku, buat muke ala2 beruk pulak... hahaha apelah nak jadi...

Thursday, 8 December 2011

Oh my... HAHA ,

Assalamualaikum... ade something wrong dengan blog aku lah.. :D haa... nak tau ape??? jap2... 1 minit..:D hehehe nk bgitau lah ni japp ea... taraaa...

salah doe.. buat malu je.. :D hahaha.. nasib ade yang tegur, Alhamdulillah.. thanx Hashim, aku hargai teguran mu itu.. kalau ada yang silap tegur lagi k.. hahaha :D

Twitt Twitt...

Assalamualaikum, dekat twitter tadi , baru je tadi tak sampai berape saat pun , sorg budak ni (aku pun manelah tau budakkan) dy post kat twitter tanye sape ade lagu Ombak Rindu (OST Ombak Rindu) , aku pun twitt lah dy cakap "me" then dy cakap BBM ! aku pun tak faham ape tu BBM ! so aku cakap lah okey , hahaha bodoh tak aku ? kampungan sangat BBM pun tak tahu rupenye Black berry mesg dahh.. hahaha malu kat budak2 10 tahun... aku kalah dengan budak 10 tahun tak sangka lah.. :D budak sekolah rendah dah maju sekarang ni...

Pemerhatian Lelaki Vs. Wanita..

Assalamualaikum... selama aku di sekolah menengah ni aku asyik dengan pemerhatian ku tanpa ada sebarang komen... semua orang asyik dengan kelekaan masa form 1 termasuk aku sendiri , yang nakalnya dengan kenakalannya, yang pendiam bertambah dengan pendiamnya.. kenangan form 1 bila di kenang-kenangkan kembali terasa malu nak fikir saat2 itu.. bukan apa masing-masing dengan perangai kebudak-budakan langsung tak tahu malu, lepas tu aku ingat lagi.. kawan aku bercinta, :D dating kat bawah pokok depan sekolah.. hahaa , aku mase tu tak lagi mengenal apa itu cinta?? lagipun masa tu mana ada handphone lainlah macam sekarang ni kan... dah maju lah katakan ape orang putih cakap (upgrade) hahaha.. :D aku mencari-cari apa makna cinta ?? macam mana rasa cinta?? kalau putus cinta macam mana plk ??? tapi selama 2 tahun setengah tu aku langsung tak kenal tu semua??? orang cakap aku kolot lah apalah.. hahaha :D tapi aku tak rasa pun macam tuhh.. yelah, kita tak boleh juga percaya pada tanggapan orang kat kita silap2 boleh bawa bahaya... abah cakap, kita tahu diri kita sendiri... tak perlu nak dengar cakap orang, kita sendiri tahu sapa diri kita right ?? that's all lah.. :D

On9 twitter, FB, blogging2..

Assalamualaikum.. Dari jam 12 midnight tadi aku on9 dengan sorg budak perempuan sampai sekarang.. haha , :D muke dy sebijik dengan Arinah Alifah budak yang hampir jadi makwe aku tapi Madhi dapat dulu... sekarangan ni sebenarnya nak ceritalah kenapa aku tak dapat makwe , aku banyak kali try nak ade makwe tapi setiap 1 gadis tu mesti ade halangan aku pun tak tahu kenapa.. :D takdir Allah , tiada mustahil... berbalik kepada budak yang aku baru kenal tu, aku pun tak tahu macam mana boleh follow dia dan dia boleh follow aku.. kebetulan aku pun mase tu tengah bosan gilerr , ape lagi aku pun layan lah sampai sekarang dia baru je lepas off9.. :D dah dekat 3 jam kiteorang chat aku langsung tak rase bosan... langsung...:D aku suke chat dengan dia.. Btw, nice to meet u there...

Gelagat orang twitter...

Assalamualaikum... dekat twitter tadi aku jumpa rmai kawan , kawan lme aku pun , ak jmpe... hahaha kawan baru pun ade , adelah sorg bdak aku baru kenal ni... dy cakap dy ni peminat Kpop, dy tnye aku lah kalau2 ak ni minat kpop gak ak cakap lah tidak, lepas tu aku tnye mcm2 kat dy smpai aku tnye knpe x minat artis malaysia je? lepas tu kwn baru aku tu ckp, artis malaysia sombong2.. hahaha kalau artis korea baik, aku pun x pasti lah betul ke tdk.. tpi bila da lme2 ak on9 kat twitter tu, hahaha baru aku sedar artis malaysia memang sombong, bukan lah nak buruk2kan tapi kalau ye pun tegurlah orang yg follow kte tu sekali pn x peh, yang pnting tegur ni x, kang hilang pemint baru sbuk nak cri peminat.. hahaha gelagat manusia memang peliklah... aku pun kadang2 x fham... Lepas tu, aku ni bnyk kali jgaklah twit org kat twitter tu, hahaha 1 pun dorang x blas.. ade pun kwn2 aku je twit aku blek.. haha aku ingat artis je yg sombong rpenye bukan artis pun sombong gak.. x sngke... macam2 lah , lantak dorang lah.. yang pnting aku ni peramah... buknnye matipun jadi peramah, paling tdk ramai kwn...

Hari hari ku tiada teman..

Assalamualaikum , di rumah bosan tiada kerja laman yang satu tahun ku tinggalkan kini ku buka kembali terasa janggal melihat semuanya telah diperbarui... kawan2 ku yang dulu ku tinggalkan tidak lagi ku jumpai mungkin tiada lagi jodoh berkawan dengan mereka atau mungkin suatu hari akan dipertemukan juga, insyaAllah jika ada umur yang panjang.. Sahabat karib ku sewaktu di bangku sekolah rendah dahulu pun tiada lagi di FB bukan tiada cuma mungkin mereka menukar nama FB mereka.. tidak mnegapa, mungkin bukan masanya nak berhubung.. mungkin suatu hari akan dipertemukan juga, inshaAllah..:D

Karangan : Sebab-sebab lalu lintas

   Kesesakan lalu lintas adalah satu masalah yang masih belum dapat diatasi di kota besar seperti Kuala Lumpur, walaupun sistem pengangkutan di negara Malaysia semakin hari semakin canggih. Huraikan sebab-sebab berlakunya kesesakan lalu lintas di negara kita.

Dalam mengharungi arus globalisasi pada masa ini, sistem pengangkutan di negara kita semakin hari semakin maju dan giat di majukan oleh kerajaan. Sehubungan dengan itu, penubuhan syarikat pengangkutan awam di negara kita kian banyak, bak padi tumbuh selepas disiram. Oleh itu, terdapat pelbagai jenis kenderaan awam disediakan oleh pihak kerajaan yang berjiwa rakyat untuk penduduk Malaysia bagi mengelak berlakunya masalah kesesakan lalu lintas seperti teksi, bas, Monorel Kuala Lumpur, Sistem Aliran Ringkas (LRT), Komuter dan sebagainya. Walaupun pelbagai jenis pengangkutan awam disediakan, malangnya, senario kesesakan lalu lintas di nusa kita masih tidak pernah mencapai titik noktah selama ini. Fenomena ini berubah menjadi kronik dan membimbangkan semua pihak terutamanya pada waktu puncak. Masalah ini perlulah dititik berat oleh semua pihak dan bersama-samalah kita berganding bahu menyelesaikan masalah ini dengan secepat mungkin. Hal yang tidak dapat dinafikan ialah kesesakan dan pengangkutan awam adalah simbiosis. Nescaya, beberapa punca yang menyebabkan kesesakan lalu lintas tetap berlaku saban waktu dalam perjalanan sungguhpun awam disediakan.

Jadual yang tidak sistematik juga salah satu punca utama penyebab kepada kesesakan lalu lintas berlaku. Haruslah kita menerima hakikat bahawa jadual perjalanan tidak sistematik disebabkan kelemahan pihak pengurus jadual perjalanan. Hal ini demikian, pihak yang berkenaan tidak memahami keadaan sebenar secara mendalam, mereka menyediakan jadual berdasarkan waktu lapang mereka. Secara ringkasnya, kesesakan lalau lintas disebab kesibukkan ibu bapa membawa anak-anak mereka ke rumah atau ke kelas tuisyen.

Memang tidak dapat dinafikan, tambang yang mahal juga menjadi salah satu faktor kesesakan lalu lintas berlaku. Hal ini kerana kenaikan harga minyak yang disebabkan permintaan dalam pasaran dunia dan kejatuhan nilai Dolar Amerika telah menjelaskan taraf hidup dalam kalangan masyarakat. Sebagai contoh , pada tahun sebelum-sebelum ini, kerajaan telah mengumumkan kenaikan harga minyak ini telah meningkat lagi beban masyarakat. Panataran ini, mnyebabkan penumpang terpaksa menanggung kos tambang yang tinggi, masyarakat sanggup berkereta sendiri agar dapat mengurangkan kos pembelanjaan bulanan. Natijahnya, kesesakan lalu lintas terus berlaku.

Tambahan pula, bilangan bas dan teksi yang tidak cukup juga merupakan satu sebab yang sukar dinafikan. Tidaklah menghairankan jika peruntukan belanjawan kerajaan dikatakan kurang untuk kemudahan awam kerana kerajaan lebih mengutamakan pembangunan fizikal negara berbanding dengan meningkatkan kebajikan masyarakat. Fenomena ini berlaku kerana golongan muda pada zaman ini tidak mahu membazir masa dengan setakat untuk menunggu ketibaan bas ke suatu tempat , mereka berpendapat bahawa "masa itu emas" dan masa itu juga adalah duit. Oleh hal yang demikian, mereka rela memandu sendiri. Impaknya, masalah kesesakan lalu lintas terus membengkak dalam arus pembangunan negara.

Pembinaan stesen di lokasi yang tidak strategik juga satu punca yang sukar dinafikan. Hal ini disebabkan, kawasan pembinaan stesen komuter amat jauh dari pusat bandar utama seperti Shah Alam, Petaling Jaya, Damansara, Ampang, Cheras dan banyak lagi tempat. Pembinaan stesen komuter di kawasan yang jauh malam di dalam hutan menyebabkan pengguna berasa sukar untuk mendapat tempat letak kenderaan di stesen komuter. Senario ini membuktikan bahawa pengangkutan awam yang disediakan tidak memberi kemudahan secara langsung kepada pengguna. Pengguna terpaksa menukar stesen dari satu stesen ke suatu stesen, namu begitu, pengguna sukar mendapat pengangkutan perantara dari stesen komuter ke destinasi yang hendak dituju. Untuk mejimatkan masa dan wang untuk bertukar stesen ke satu stesen, pengguna lebih rela menggunakan kenderaan sendiri. Habis, kesesakan lalu lintas di nusa kita terus berlaku dan tidak pernah selesai.

Secara tuntas, walaupun negara kita canggih dalam bidang sains dan teknologi, pelbagai jenis pengangkutan awam giat dipertingkatkan oleh pihak kerajaan. Walau bagaimanapun, senario kesesakan lalu lintas tidak dapat berjaya dibendung selama ini khasnya di bandar-bandar utama pada waktu berkerja. Hal ini telah membebankan rakyat dari pelbagai segi seperti masa dibazirkan pada waktu kesesakan, kelewatan menguruskan urusan yang penting. Daripada membiarkan masalah ini kronik, pelbagai langkah yang efisien dan praktikal harus diambil dengan serta merta. Oleh itu, kerajaan haruslah sensitif terhadap isu-isu kesesakan dan mengambil tindakan dengan bijak menggunakan peruntukan supaya lalu lintas dilancarkan semula.





Rujukan...
Kamus Dewan Edisi keempat..
Cikgu Azhar (email)
Cikgu Azizi (abah)
Cikgu Zakiah (ibu)
Rujukan karangan - http://www.scribd.com/doc/33872050/CONTOH-CONTOH-KARANGAN
Cikgu2 - http://cikgubmspm.wordpress.com/

Wednesday, 7 December 2011

Let's me introduce...

Assalamualaikum , nama tn. pnya blog ini ialah Aidid Zikri Saufi anak kepada Nazmi Roslan , merupakan calon PMR 2011 dan calon SPM 2013 insyaAllah , seorang yang sukakan benda2 mencabar , sukakan blogging , lagu2 , :) ... sy suke muzik , irama dan lagu tak boleh di pisahkan.. bak kata Tan sri P. Ramlee "andai di pisah lagu dan irama , lemah tiada berjiwa , hampa" begitulah lirik lagu Getaran Jiwa By Arwah Tan Sri P Ramlee , semakin lama aku tengok lagu tu lapok di akibatkan banyak da lagu menengelami lagu2 lama.. tapi terus terang dan sejujurnya aku suke lagu tu walaupun dah lame yelah , zaman tu zaman mak aku brkejar2 dengan ayah aku.. aku tengok lirik lagunye mngandungi seribu makna... sepertinya ada yang ingin di sampaikan setiap dari senikata lagu by Arwah Tan Sri P ramlee ... orang cakap kdang2 lagu baru juga x bgus.. :) so di teruskan lagi perkenalan ini , aku anak seorang guru sekolah menengah kdua2 mak dan ayah aku guru.. aku adelah ank sulung daripda 5 orang adik beradik dan aku jugalah anak tunggal lelaki kat family ini... sampai di sini dluy2 post aku yg pertme ini... ingin merasmikan blog aku yg trsyg ni..